Bästa ljudböckerna 2024 – Topplista med bra ljudböcker

Letar du efter inspiration av nya ljudböcker att sluka? En underbar känsla, inte sant? Det är alltid kul när man får utforska världen av ljudböcker, kanske testa en genre som man normalt inte läser, eller hålla sig till säkra kort och undersöka vad dina favoritförfattare släppt på senaste.

Denna lista på ljudböcker uppdateras jämt och ständigt och vi vill försöka hålla oss aktuella titlar, men ändå presentera ett brett utbud av ljudböcker.

Topp 27 bästa ljudböckerna 2023

1. Sommarmord

2. Sjöjungfrun

3. Den fjärde doktrinen

4. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan

5. Själsfränden

6. Överlevarna

7. Kristi Bruds slav

8. Olympia

9. Dagen är kommen

10. Oskuldens lag

11. Tills alla dör

12. Fruset guld

13. Söndagsvägen – berättelsen om ett mord

14. Där kräftorna sjunger

15. Det här är en svensk tiger

16. En man som heter Ove

17. Eragon

18. Flyga Drake

19. Hungerspelen

20. Män som hatar kvinnor

21. Ondskan

22. En brunråttas bekännelser

23. En nästan vanlig man

24. Factfulness

25. Framgångsboken

26. Hjärnstark

27. Jag är Zlatan

Hur vi valt ut de bästa ljudböckerna

Att sammanställa en topplista på ljudböcker är svårt. Det finns vissa som söker efter de bästa böckerna som enbart är tillgängliga på Nextory, BookBeat eller Storytel. Det finns andra som söker efter de bästa ljudböckerna genom tiderna, medan andra vill se nya ljudböcker och vilka som är bäst av dessa.

Det vi kan göra är att komma med ljudbokstips, alltså tips på olika ljudböcker som är läsvärda. Sedan får du välja och vraka mellan alternativen.

Vi rekommenderar alltså att du själv ser över vilka titlar av dessa som skulle vara intressanta för dig. Nedan hittar du våra rekommendationer på vad du bör ha i åtanke vid val av ljudbok.

Hur du hittar den bästa ljudboken för dig

Uppläsaren

Uppläsaren kan faktiskt vara viktigare än handlingen i boken. En riktigt bra uppläsare kan göra att en relativt platt bok med platta karaktärer kan bli spännande och resultera i en sträcklyssning. En dålig uppläsare kan dock förstöra boken totalt och göra att hela upplevelsen bara blir dålig.

Man vill ha en uppläsare som har bra inlevelse, kan porträttera dialoger mellan karaktärer på ett naturligt sätt i ljudbilden. Hastigheten är även något som spelar roll, läser personen väldigt långsamt så tappar man snabbt intresset för berättelsen.

Tips: Är uppläsaren bra överlag men läser långsamt? De flesta ljudboksappar låter dig snabba upp uppläsaren så du kan få det uppläst snabbare.

Ett till tips: Författare som läser sina egna böcker brukar ofta vara riktigt bra på att förmedla berättelsen på ett rättvist sätt. Visst, alla är inte födda till uppläsare, men våra personliga favoriter brukar vara de böcker där författaren läser upp själv.

Handling

Det är vanligt att gå in i fällan att bara läsa böcker för att man ”ska” eller att de är populära. Det är dessvärre skolan som fått in oss att tänka på böcker på detta sätt. Hur många serier har du inte satt igång som du efter 10 minuter stänger av och aldrig slänger ögonen på igen? Säkert dussintals — per år!

Behandla böcker på exakt samma sätt – efter 5-10% (testa dig fram med dessa procentsatser) av boken bör du ha ett svar på om du gillar boken eller inte.

Läs gärna på om handlingen innan du startar boken. Låter handligen spännande eller intressant? Om inte så kan du kolla bort. Du ska bara läsa böcker du faktiskt tycker är spännande.

Genre

Om du läst många böcker genom åren har du antagligen fattat tycke för specifika genrer. Genom att filtrera utvalet baserat på genre så kan du enkelt få fram böcker som bör passa dig.

Senast uppdaterad: juni 29, 2024