Gratis ljudböcker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus Play, BookBeat och Storytel.

Att lyssna på ljudböcker är det många som vill, och att lyssna gratis på ljudböcker är riktigt populärt. Biblioteket har sedan länge erbjudit gratis ljudböcker, men finns det några alternativ till bibblan som är smidigare? Vi på Ljudbokstoppen har såklart grävt fram alternativen till dig!

Först tänkte vi presentera lite prova-på erbjudanden från de bästa ljudboksapparna på marknaden.

Genom att använda ett av de prova-på erbjudanden som du ser ovan så kan du i lugn och ro testa tjänsterna. Du får möjligheten att läsa igenom flertalet titlar under din testperiod då du har 14-30 dagar på dig (baserat på vilken tjänst du väljer att testa).

Finns det gratis ljudböcker på Nextory?

Nextory erbjuder ett generöst prova-på erbjudande som gör det möjligt för dig som nykund att lyssna på alla ljudböcker gratis i 30 dagar.

Finns det gratis ljudböcker på BookBeat?

BookBeat erbjuder även de en riktigt generös prova-på period på 30 dagar. BookBeat (som ägs av Bonnier) har en riktigt bra tjänst och deras utbud är enormt. Gillar du att läsa nya, populära böcker från t.ex. Läckberg eller Jo Nesbø är BookBeat helt rätt för dig.

Finns det gratis ljudböcker på Storytel?

Storytel erbjuder en prova-på period på 14 dagar som gör det möjligt för dig att spana in deras utbud och ifall du anser det är värt att betala månadsvis för deras tjänst.

Finns det gratis ljudböcker på YouTube?

Ja, det gör det faktiskt! Däremot är titlarna ofta gamla och det är svårt att hitta ljudböcker och utforska ljudböcker. YouTube är främst en plattform för rörligt material (videos, filmer, osv). Men letar du efter en titel och dess ljudbok så kan du ha riktigt tur och ibland hitta den gratis på YouTube.

Är du helt grön på ljudböcker kan du alltså avnjuta ~118 dagar gratis genom att använda samtliga tjänsters prova-på erbjudande. Dessutom kan du ha lite extra tur och hitta gratis-titlar på YouTube, så du kan lyssna ännu mer gratis.

Gratis ljudböcker på svenska

Vill du lyssna på gratis ljudböcker på svenska rekommenderar vi dig att kolla in samtliga prova-på erbjudanden i tabellen i början av artikeln. Med dessa erbjudanden kan du ta dig runt i ljudböckernas värld helt gratis.

Gratis ljudböcker på engelska

Engelska titlar är betydligt enklare att hitta gratis online. Du kan oftast googla på bokens titel + “audiobook free” och helt plötsligt få massvis med bra alternativ. Var dock noga med att kolla så att sajten du använder faktiskt innehar licens för att streama ljudboken, om inte så begår du ett brott genom att streama illegalt uppladdat material.

Därför är det säkrast att gå till de etablerade aktörerna och använda deras prova-på erbjudande. Audible erbjuder 30 dagar gratis och Audiobooks.com erbjuder 3 titlar gratis, Audible har även ett bättre utbud av titlar då det ägs av giganten Amazon.

Gratis ljudböcker för barn

Vi alla vet hur barn är – helt plötsligt vill de testa på något. Man tycker det låter som en toppenidé och tar fram sitt kort. En dag går och sedan är den nya grejen utbytt mot TikTok eller helt enkelt bortglömd. Då står abonnemanget och tickar vidare, månad efter månad, utan att användas.

Då kan det vara skönt att kunna köra gratis-varianter tills barnet faktiskt bevisar att detta inte bara är en av de där nya sakerna den vill göra. Ännu en gång, prova-på erbjudanden är det bästa alternativet – BookBeat och Nextory är våra topprekommendationer när det kommer till ljudböcker för barn.

Ljudböcker gratis på Spotify

Spotify är en gigant när det kommer till musik. Men de har insett att musik börjat konkurrera med poddar och ljudböcker. Därför har nu Spotify börjat erbjuda ljudböcker på deras plattform – de har dock inte gett sig in på marknaden “på riktigt”. Låt oss förklara!

Spotifys titlar på ljudböcker är bra i många fall. Däremot så är det inte speciellt många nya titlar som kommer ut utan du står där med relativt gamla titlar som inte är så populära.

Men sök runt på titlar på Spotify, ibland finns det riktiga guldkort. Om du söker efter gratis ljudböcker för barn så har du ett rätt bra utbud att utforska. Här är en användare som skapat en lista på ljudböcker som man kan avnjuta gratis på Spotify. Och här är en annan bra lista med ljudböcker för barn.

Storytel och Spotify har nyligen ingått ett partnerskap som innebär att du som Storytel-och Spotify-prenumerant kan lyssna på ljudböcker direkt i Spotify-appen. Enligt oss är detta inte något att bli överdrivet exalterad över då man fortfarande måste betala för båda tjänsterna. Jämför man apparna så skulle jag inte säga att Spotify slår Storytel stort, så rent användningsmässigt blir det inte en förbättring heller.

Däremot kan det vara bra att kunna bli påmind om att man faktiskt kan läsa en ljudbok ibland istället för att lyssna på musik eller en podd. Och har man båda tjänsterna redan så skadas man ju inte av att sammankoppla tjänsterna.

Låna ljudböcker digitalt på biblioteket

Bibliotek är fantastiska. På de flesta bibliotek runt om i landet har man länge kunnat låna ljudböcker på cd. Men vem har ens en cd-spelare idag? Och om man väl har den, vem orkar byta skiva en gång i halvtimman.

Biblioteken har behövt hänga med i digitaliseringen. Vilket de faktiskt gjort! Nu finns apparna Bibblix och Biblio tillgängliga där du kan låna ljudböcker och e-böcker på biblioteket online. De är inte tillgängliga i riktigt alla städer ännu, så detta är endast ett alternativ för de som bor i de större orterna i landet.

Du kan i vissa fall registrera ett lånekort online vilket gör detta väldigt smidigt. Om din kommun inte erbjuder onlineregistrering måste du gå till ditt lokala bibliotek och skaffa ett lånekort innan du kan använda apparna.

Slutsats

Ja, som du fått reda på vid detta laget. Det finns faktiskt rätt många alternativ för dig som vill lyssna på ljudböcker gratis. Du behöver inte spendera pengar för att få en litterär upplevelse.

Senast uppdaterad September 12, 2021 av Hektor Jeppesen