Bästa ljudboksappen 2023 – Jämför och hitta rätt


Är du på jakt efter att skaffa en ny ljudboksapp? Eller vill du sondera marknaden på ljudbokstjänster som erbjuder fina prova-på erbjudanden? Då har du hittat alldeles rätt!

Bästa ljudboksapp 2023

BookBeat är den ljudboksapp som lyckats slå Storytel som den bästa ljudboksappen enligt oss. Med Bonnier i ryggen har BookBeat kunnat utveckla och utveckla marknaden till det bättre.

Denna sida innehåller annonser.

Topp 4 bästa ljudboksappar 2023

Nedan följer en jämförelse av alla ljudboksappar på marknaden så att du enkelt ska kunna hitta den bästa ljudboksappen för just dig.

Bästa ljudboksappen för 2023 – summering

I vårt test där bästa ljudboksappen för 2023 utnämndes fördelades betygen på följande sätt:

 • Bookbeat kom på första plats med betyget 9 av 10.
 • Storytel kom på andra plats med betyget 9 av 10.
 • Nextory kom på tredje plats med betyget 8,5 av 10.
 • Bokus Play kom på fjärde plats med betyget 7,5 av 10.
 • Audible kom på femte plats med betyget 7 av 10.
 • Biblio kom på sjätte plats med betyget 7 av 10.
 • LibriVox kom på åttonde plats med betyget 6 av 10.

Lyssna gratis på ljudböcker – Använd prova på erbjudanden

Är du osäker på vilken tjänst du ska välja? Vi på Ljudbokstoppen.se förstår dig helt och hållet. Som vi kommer nämna senare, det är ju, i grund och botten, vad för typ av utbud du letar efter som styr vilken tjänst du ska välja.

För att verkligen få en känsla för utbudet vill du ju gärna gå igenom dessa och testa appen. Något de allra flesta svenska ljudboksappar faktiskt erbjuder.

Lyxigt, eller hur?

Alla prova-på erbjudanden på ljudboksmarknaden 2023

TjänstProva-på erbjudande
Bokus Play14 dagar
Nextory30 dagar
BookBeat30 dagar
Audible30 dagar
Storytel14 dagar

Hur vi jämfört alla ljudboksappar i vårt ljudboksapp bäst i test

Är du osäker på vilken tjänst du ska välja? Vi på Ljudbokstoppen.se förstår dig helt och hållet. Som vi nämner senare, det är ju, i grund och botten, vad för typ av utbud du letar efter som styr vilken tjänst du väljer. För att verkligen få en känsla för utbudet vill du ju gärna gå igenom dessa och testa appen. Något de allra flesta svenska ljudboksappar faktiskt erbjuder. Lyxigt va?

Det är otroligt svårt att utse den bästa ljudboksappen då det beror på vilken app som passar dig bäst. Genom att ta del av våra betyg och vårt bäst i test så kan du få en bild av vilka appar som är värda att prova på — men den bästa ljudbokstjänsten kommer du behöva välja själv.

Utbudet

Är du någon som vill läsa bästsäljarna av t.ex. Camilla Läckberg, Kepler, deckare eller tonårsböcker? Ja, då har du ett brett utbud av ljudböcker att välja bland. Däremot ska du kika extra noga på vilka tjänster som har avtal med de stora förlagen. De stora bokförlagen äger rättigheterna på de flesta bästsäljare, därför är det viktigt att du väljer en tjänst som avtal och en god relation med de stora bokförlagen.

Gillar du någon specifik obskyr genre eller är du mest intresserad av att läsa engelska titlar? Då kanske Audible eller Audiobooks.com är rätt val av ljudboksapp för just dig.

Även fast utbudet är den viktigaste faktorn i valet av tjänst så är faktiskt inte bara utbudet av ljudböcker som vi jämför apparna på. Vi kollar även på prisnivåer på tjänsten, användarvänlighet (t.ex hur enkelt det är att utforska nya titlar, variera läsandet mellan e-bok och ljudbok samt andra smidiga funktioner som appen erbjuder) och om den är barnsäker.

Priset på tjänsten

Priset för ljudboksappar har med tiden varierats. Tidigare fanns det fåtal val med varje abonnemang, och du fick ofta obegränsat med lyssningstid. Nu finns det ofta olika val baserat på lyssningstid och hur många ni är som använder tjänsten (antal användare).

Detta ger dig som användare frihet att justera ditt abonnemang just efter dig. Du kan antagligen spara en del pengar på denna flexibilitet genom att justera abonnemanget efter faktiskt användande.

Priset varierar bland de olika apparna men mellan priset rör sig i spannet 79 kronor i månaden till 259 kronor i månaden. I genomsnitt ligger priset på 158 kr i månaden. Detta kan motsvaras med 1-2 fysiska böcker i månaden.

Du får tillgång till hundratusentals titlar och på så sätt kan du få igång ditt läsande och läsa igenom massvis med böcker per månad för en fast summa.

Alla svenska appar låter dig att prova gratis i antingen 14 dagar eller 30 dagar. Detta gör att du kan njuta av ljudböcker och e-böcker gratis, då kan du avgöra om priset är värt det.

Användarvänligheten

Användarvänligheten på de flesta appar är riktigt bra. De är enkla, intuitiva att använda och du lär dig snabbt hur du ska navigera. Designen må inte påverka ljudböckernas kvalité, men en enkel app kan inspirera till mer läsning. En svårhanterad app kan göra det motsatta.

Utforska nya titlar

Anledningen till att Spotify lyckats attrahera så många prenumeranter medan andra tjänster halkat efter är för att de rekommenderar och samlar ihop data kring ditt lyssningsbeteende. George Orwell hade fått kalla kårar i kroppen, men det ger ju faktiskt oss som användare en helt unik upplevelse.

Att med enkelhet kunna utforska bland alla hundratusentals titlar i appen är A och O för att du ska känna dig nöjd med tjänsten. Den bästa ljudboksappen ska kunna hjälpa dig att utforska nya titlar och bli inspirerad att läsa fler böcker.

Barnsäker

Ska du skaffa ett abonnemang för både dig själv och dina barn? Då är det såklart viktigt att appen de ska använda ska vara barnsäker så att de inte kan läsa titlar som är för läskiga eller på annat sätt inte passar sig för barn.

Läs även: Ljudböcker för barn – En stor jämförelse

Välj en tjänst som stödjer ditt operativsystem

Apple (iOS)

iOS är utformat för att vara intuitivt, säkert och lätt att använda med funktioner som gör vardagen enklare, roligare och mer produktiv. Och för iOS med en mängd olika appar för dina underhållningsbehov.

På grund av popularitet så finns samtliga ljudboksappar tillgängliga på iOS. Du kommer alltså med säkerhet kunna lyssna på ljudböcker med din iPhone eller iPad. När du registrerat dig hos en av tjänsterna så blir du skickad till App Store där du kan ladda ned appen.

Android

Android är ett mobilt operativsystem som utvecklats av Google, som bygger på Linuxkärnan och som främst är utformat för mobila enheter med pekskärm, t.ex. smartphones och surfplattor.

Operativsystemet har använts sedan 2007, då det först presenterades som en betaversion. Det är nu den mest populära operativsystemet för smartphones i världen med över 2 miljarder aktiva användare. Det är därför inte konstigt att alla ljudboksappar även finns tillgängliga för Android genom Google Play.

Windows

Windows är det mest populära operativsystemet i världen för datorer, och det finns nu tillgängligt för telefoner.

Med en enda svepning kan du enkelt flytta mellan pågående appar eller byta till dina favoritwebbplatser. Du kan till och med använda Cortana (röststyrnings-funktion) för att hjälpa dig att hitta det du behöver utan att behöva skriva något alls. Det är snabbt, smidigt och perfekt för att få saker gjorda när du är på språng.

Däremot är utbudet av ljudboksappar något skralt på Windows-telefoner. Det är i skrivande stund bara Storytel och Audible som erbjuder sina appar för Windows.

Bästa ljudboksappen 2023:

 • Bookbeat: BookBeat har betyget 4,2/5 stjärnor på Google Play och 4,6/5 stjärnor App Store. På App Store har BookBeat fått omdömen av 12 800 unika användare. På Google Play har BookBeat fått omdömen av 18 063 unika användare.
 • Storytel: Storytel har 4,7/5 stjärnor på Google Play och 4,6/5 stjärnor på App Store. På App Store har Storytel fått omdömen av 130 286 unika användare. På Google Play har Storytel fått omdömen av 354 414 unika användare.
 • Nextory: Nextory har 3,8/5 stjärnor på Google Play och 4,6/5 stjärnor på App Store. På App Store har Nextory fått omdömen av 38 528 unika användare. På Google Play har Nextory fått omdömen av 9720 unika användare.
 • Bokus Play: Bokus Play har 4,1/5 stjärnor på App Store. På Google Play saknar Bokus Play omdömen. På App Store har Bokus Play fått omdömen av 2168 unika användare.

Topp 7 bästa ljudboksapparna 2023:

 1. Bästa ljudboksappen: BookBeat
 2. Bästa ljudbokstjänsten för barn: Storytel
 3. Bästa för hela familjen: Nextory
 4. Billigaste ljudboksappen: Bokus Play
 5. Bästa gratis ljudboksappen: Biblio
 6. Bästa ljudboksappen för engelska titlar: Audible
 7. Bästa ljudboksappen för äldre böcker: LibriVox

Alla svenska appar för ljudböcker

 • Nextory
 • Bookbeat
 • Storytel
 • Bokus Play

Ganska få appar som kan kvala in på titeln som bästa ljudboksappen, men detta gör samtidigt att dessa appar verkligen måste vässa sitt utbud och sina funktioner för att slå sig in i marknaden.

Lär dig ett nytt språk med ljudböcker

Du kan lära dig nya språk genom att läsa böcker på språk. Går du en språkkurs eller använder Duolingo, kan du snabba på din inlärning genom att lyssna på ljudböcker.

Stort utbud av ljudböcker på följande språk:

 • Italienska
 • Danska
 • Finska
 • Tyska
 • Spanska
 • Engelska
 • Norska

Det finns betydligt fler språk, men dessa är de med störst utbud generellt.

Teckna abonnemang för en ljudbokstjänst

När du har hittat den bästa ljudboksappen för dig så är det dags att teckna ett abonnemang. Genom att använda några av våra länkar till apparna på denna sida så är du med att bidrar till en annonsfri hemsida som enbart går runt på att rekommendera grymma appar. Det är väldigt enkelt att teckna abonnemang hos ljudbokstjänsterna och du kommer igång inom bara några minuter.

Njut av känslan att ha tusentals böcker och unika historier framför dig! Gör dagliga sysslor som städning och matlagning till en spännande stund av egentid.

Vanliga frågor & svar om ljudboksappar

Erbjuder någon av ljudboksapparna obegränsad lyssning?

Ja! Du behöver i vissa fall betala extra för att få tillgång till obegränsad lyssning, men alla svenska ljudboksappar erbjuder idag minst ett ljudboksabonnemang som innefattar obegränsad läsning/lyssning.

Kan man ladda ner ljudböcker?

Ja, man kan ladda ned ljudböcker till sin telefon eller surfplatta. Offline-läge är tillgängligt på de flesta apparna. Detta gör att du kan lyssna oavsett om du har täckning eller ej. Perfekt för dig som reser mycket i arbetet eller dig som har begränsat med surf på mobilen och vill kunna lyssna offline.

Vilken ljudboksapp är bäst?

BookBeat är den bästa appen för ljudböcker. Tjänsten erbjuder över 195 000 ljudbokstitlar i alla tänkbara genrer på svenska och engelska. Urvalet av böcker omfattar genrer som kriminalromaner, kärleksromaner, science fiction och mycket mer.

Vad kostar en ljudboksapp?

Ljudboksapparna har olika priser, men vanligt förekommande är följande priser:
79 kr / mån
99 kr / mån
139 kr / mån
169 kr / mån
279 kr / mån
Det beror på vilket abonnemang du signar upp till. Du kan välja på olika abonnemang baserat på hur mycket du läser eller hur många ni kommer vara som använder kontot. Besök våra recensioner så som BookBeatStorytelNextory för att få reda på mer om priset för respektive ljudboksapp.

Storytel vs. Nextory vs. BookBeat vs. Bokus Play?

Ja, vilken är egentligen bäst i test? Enligt oss så är BookBeat den bästa ljudbokstjänsten. Enkelheten, utbudet och de enkla men genialiska funktionerna gör att det passar för alla åldrar och målgrupper.

Vilken ljudbokstjänst är billigast?

Bokus Play är den billigaste ljudbokstjänsten. Bokus Play har ett abonnemang på 79 kr i månaden.

Senast uppdaterad: februari 13, 2023