Storytel omdöme 2022 – Håller jätten fortfarande måtten?

 • Först på marknaden
 • Stort utbud
 • Enkelt att använda
Pris
179-287 kr/mån
Utbud
700 000+ böcker
Visa mer
Visa mindre
Enheter
Operativsystem
Betyg på Trustpilot
E-post
Tillgängligt på
Utan internetuppkoppling
Kompatibelt med e-reader
Rabatt & rabattkoder
Betalningssätt

Storytel entrade marknaden och gjorde ljudböcker betydligt enklare att konsumera, med Storytel kan du lyssna direkt i telefonen. Men detta var 15 år sedan. Sedan dess har det ploppat upp nya tjänster som utmanat jätten Storytel. Nu är det dags att granska Storytel, håller de fortfarande måtten 2022?

Vi har delat upp vårt Storytel omdöme i olika aspekter som vi kommer granska noga för att se om Storytel verkligen lever upp till hypen.

Först ska vi snabbt lyfta fördelarna och nackdelarna.

Fördelar med Storytel

✅ Enormt utbud

✅ Enkel app

✅ Innovativa & utmanar branschen

Nackdelar med Storytel

❌ Stel prissättning

Och nu går vi in på djupet om Storytel och deras erbjudande.

Storytels användarvänlighet

Storytels kategorier & genre

Storytels kategorier är bra, de skapar upp så kallade ”Taggar” och använder inte enbart genre i böckerna för att kategorisera böckerna. Detta gör det enkelt för dig att utforska liknande titlar som du lyssnat på tidigare.

Funktionen ”Andra har läst” är en toppenfunktion (som numera är standard inom alla tjänster) och hjälper dig hitta titlar som andra likasinnade gillar.

Allt eftersom du använder appen så kommer du få bättre och bättre rekommendationer, men att ha en bra kategorisering och navigering i appen gör det enkelt att komma igång med läsandet och sluka böcker innan appen personaliserat klart.

Psst.. Glöm inte att du kan hjälpa Storytel på traven att lära känna dig ännu lite bättre. Klicka i dina favoritkategorier och få en någorlunda personlig upplevelse av appen direkt.

Storytels spelare

Storytels spelare är enkel att använda och snabb att navigera kring. Som standard finns alltid 15 sekunders knappar åt båda hållen, ifall du inser att hjärnan svävat iväg någon annanstans de senaste 15 sekunderna, eller om du vill hoppa fram i ljudboken.

Sömntimern, kapitelbläddraren (superbra att använd om du samtidigt läser boken fysiskt), och bokmärken fungerar bra.

Spelaren är väldigt enkelt här och du kommer antagligen direkt förstå hur man använder spelaren. Sömntimern är bra på det sätt att man kan sätta in den på att spela till kapitlets slut, något som inte alla ljudbokstjänster erbjuder.

Storytel för Apple Watch

Nu finns Storytel tillgängligt Apple Watch. Nu kan du verkligen ta boklyssnandet till en ny nivå genom att du enkelt kan lyssna på ljudböcker utan att ha med dig telefonen. Exempel på användningsområden är när du är ute och badar och inte vill ha med dig telefonen, jobbar i trädgården eller ska på en löparrunda.

Storytels utbud

Storytel erbjuder ett enormt utbud med ljudböcker och e-böcker. Du hittar ett brett spann med böcker som passar alla smaker. Utbudet är alltid A och O, men samtidit väldigt personligt. Därför är det svårt att säga om utbudet passar dig innan du testat tjänsten.

Vår rekommendation gällande just utbudet är att faktiskt kolla in på Storytels hemsida och bläddra runt. Klicka dig in på deras sajt och klicka sedan på ”Kategorier” i huvudmenyn för att få fram de olika kategorierna de erbjuder. Klicka in på en lockande kategori och spana in utbudet.

Hur många böcker finns det på Storytel?

Några specifika siffror per land är svårt att komma över, men de säger själva att det handlar om hundratusentals böcker i Sverige. Sedan uppger de att de globalt har över 700 000 titlar på sin tjänst.

Har Storytel sämre utbud än konkurrenterna?

Det finns inget som pekar på att Storytel har sämre utbud än konkurrenterna. Något Storytel satsar hårt på är unikt innehåll som är Storytel-exklusivt. Detta är innehåll produceras av Storytel själva, i samarbete med några av Sveriges största författare.

Detta är antagligen det som kommer göra att vi som användare tillslut vill haflera ljudbokstjänster samtidigt, lite som de flesta av oss just nu gör med HBO, Netflix, Viaplay och allt vad dessa streamingtjänster heter. Det nog åtminstone målet hos ljudboksjättarna, som faktiskt tävlar mot filmer, serier, sociala medier och även mot varandra för att sno vår uppmärksamhet, att få oss besatta av deras unika släpp.

Storytel abonnemang

 • Unlimited
  • Inkluderar ett barnkonto som kan streama samtidigt.
 • Family
  • Inkluderar 2 konton 2 barnkonton, samtliga 4 konton kan streama ljudböcker samtidigt.
 • Family Plus
  • Inkluderar 3 konton 3 barnkonton, samtliga konton kan lyssna samtidigt.

Vi gillar inte att abonnemangen är så stela, speciellt när det kommer till Family och Family Plus. Är ni 5 personer i familjen, är du en ensamstående förälder med 2 barn eller har ni en spretig bonusfamilj så kan det vara ganska svårt att använda Storytel utan att ha flertalet konton. Då springer priset lätt iväg.

De flesta klarar sig rätt bra med de 3 abonnemang som erbjuds, men om du behöver något som är mer flexibelt så får du jämföra och se över andra alternativ på ljudboksmarknaden.

Pris

 • Unlimited – 179 kronor/mån
 • Family – 209 kronor/mån
 • Family Plus – 259 kronor/mån

Storytel prishöjning

Under sommaren 2022 så höjer Storytel priset på deras ljudboktjänst*. Nu kommer Unlimited kosta 179 kronor i månaden. Denna prishöjning från Storytel handlar om 10 kronors skillnad på priset, eller 120 kr mer per år.

*Prishöjning gäller enbart nivån ”Unlimited”.

Vi anser att priset på Storytel är något högt men samtidigt fortsatt konkurrenskraftigt med tanke på utbudet och att man får obegränsad läsning från deras billigaste abonnemang. Andra tjänster har lägre pris, men då är det baserat på att man får en begränsning i antal timmar man kan läsa böcker.

Storytel pris för studenter

”Har Storytel studentrabatt?” är det många som frågar. Fullt förståeligt då man som student ofta lever på små medel. Dessvärre erbjuder inte Storytel någon studentrabatt. BookBeat, Nextory och Bokus Play erbjuder däremot studentrabatt – där du antingen får en längre prova-på period eller en lägre månadskostnad.

Överlag är priset på Storytel något högre än konkurrenterna. Men, med tanke på att Storytel utmanat marknaden i 15 år och fortsätter briljera med ett brett utbud, enkel app och ständigt lanserar nya spännande funktioner så anser vi att det är rättfärdigat och marknadsmässigt.

Storytel kundtjänst

Storytel erbjuder kundtjänst för befintliga och blivande kunder. De är snabba på att undersöka och hjälpa till vid problem och svara på generella frågor. Deras kontaktvägar är genom mejl, telefon och Messenger (Facebook).

Kundtjänstens öppettider

Storytels kundtjänst har öppet mellan kl. 11.00–17.00 på vardagar.

Kontaktuppgifter till Storytel

STORYTEL SWEDEN AB

Tryckerigatan 4, 111 28 Stockholm
Organisationsnummer: 556696-2865

Mejladress: [email protected]
Telefonnummer (support): 46 8 580 97 978

Summering av Storytel omdöme

Storytel erbjuder en komplett tjänst som leverar exakt vad den ska: stort utbud, en app som är enkel att använda och bra support. Nackdelen är just abonnemangen och dess ”stelhet”, något vi tycker Storytel ska jobba vidare på. Överlag får Storytel 4 av 5 stjärnor av oss.

Vanliga frågor och svar om Storytel

Fungerar Storytel på datorn?

Att kunna lyssna på ljudböcker när mobilen laddar ur eller av ren bekvämlighet på datorn hade varit praktiskt. Dessvärre erbjuder Storytel ingen app för datorn i dagsläget.

Generellt tror vi att detta ligger lågt ner i prioriteringslistan av utvecklingspunkter för gänget på Storytel då de allra flesta vill lyssna på ljudböcker genom mobilen. Men den som lever får se!

Har Storytel något prova-på erbjudande?

Storytel erbjuder ett prova-på erbjudande som gäller 30 dagar. De har ibland även kampanjer med poddare och influencers (t.ex. Alex & Sigge), men deras erbjudande är 30 dagar just nu. Vi uppdaterar artikeln om detta ändras eller om vi hittar ett ännu bättre erbjudande.

Vad är Storytel Awards?

Storytel Awards är en ljudbokspris-gala som går av stapeln årligen. I 13 år har Storytel Awards delats ut, och senast var det en riktigt bra gala med Kodjo Akolor som konferencier.

Vinnarna av Storytel Awards 2022 var:

 • Spänning: Nio liv av Emelie Schepp inläst av Gunilla Leining
 • Barn: Gittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum inläst av Sissela Kyle
 • Ungdom: Alicia Månstjärna och den femte pelaren av Nils-Petter Löf inläst av Katarina Ewerlöf
 • Roman: Sen for jag hem av Karin Smirnoff inläst av Lo Kauppi
 • Fakta: Jag kan ha fel av Caroline Bankler, Navid Modiri och Björn Natthiko Lindeblad inläst av Björn Natthiko Lindeblad

Varför stängs Storytel?

I vissa fall kan det uppstå problem med Storytel-appen – där innehållet hackar eller inte är fullständigt. Här är några tips på vad du kan göra om du upplever detta problem under längre tid:

 1. Använder du offline-läget så kan du testa att byta över till online-läget och ladda ned boken på nytt. Byt sedan över tillbaka till offline-läget.
 2. Om du är online, se över din uppkoppling på mobilen eller om du har problem med wifi-nätet (routerproblem eller att leverantören har problem med deras tjänster för nuläget).
 3. Ta bort Storytel och installera det på nytt. Alla sparade böcker kommer finnas kvar som vanligt då dessa sparas lokalt. Du kommer behöva logga in på nytt.

Om Storytel stängs ned gång på gång så rekommenderar vi att du tar bort appen och installerar den på nytt. Om inte det hjälper rekommenderar vi dig att vända dig till Storytels kundtjänst.

Är Storytel svenskt?

Ja! Storytel är ett svenskt företag, som nu är på en expansionsresa och finns i över 20 länder idag. Ryssland, Nederländerna, Polen, Turkiet, Mexiko och samtliga nordiska länderna är länder som Storytel finns i (för att nämna några).

I varje land så kurerar man fram olika sortiment då de lokala böckerna ofta dominerar i respektive marknad (vi i Sverige läser till exempel inte lika mycket amerikanska böcker som vi läser svenska böcker).

Storytel AB har sitt huvudsäte i Stockholm och har funnits sedan 2006. Grattis Storytel på ert 15 års jubileum!

Vad kostar Storytel i månaden?

Storytel har olika abonnemang baserat på hur många användare man vill ha. Men deras billigaste abonnemang, Unlimited, landar på 179 kronor i månaden efter prishöjningen under 2022.

Vad kostar Storytel Family?

Storytel Family kostar 209 kronor i månaden och Family Plus kostar 279 kronor i månaden.

Senast uppdaterad: februari 7, 2022