Nextory vs Storytel – Vilken är den bästa tjänsten?

Det är många som vill jämföra de något nyare tjänsterna så som Bookbeat, Nextory, Bokus Play och även amerikanska Audible mot den svenska ljudbokspionjären Storytel. Nu har det blivit Nextorys tur i ordningen, hur står sig egentligen Nextory vs Storytel? Det ska vi tillsammans ta reda på i denna artikel!

Vår favorit är Bookbeat

Låt oss spara dig lite tid. Den bästa ljudboksappen enligt oss är BookBeat.

  • Stort utbud
  • Prisvärd ljudbokstjänst
  • Högt betyg av användarna
Pris
99-249 kr/mån
Utbud
500 000+ böcker
Visa mer
Visa mindre
Enheter
Mobil, smartwatch & surfplatta
Operativsystem
iOS & Android
Betyg på Trustpilot
3,1/5 av 5 omdömen
Tillgängligt på
Google Play & App Store
Utan internetuppkoppling (offline-läge)
Ja
Kompatibelt med e-reader
Nej
Rabatt & rabattkoder
Studentrabatt & 30 dagar prova-på-erbjudande
Betalningssätt
Kontokort

Hur vi jämför Nextory mot Storytel

Utbud

Utbudet är A och O, och väldigt individuellt. Vi kommer jämföra utbudet övergripande, och du får sedan se vilken av tjänsterna du tror passar dig bäst. Älskar du svenska böcker eller är du mer intresserad av engelska fantasyböcker? Oftast har alla tjänster ett brett utbud, men vissa tjänster är mer viktade än andra på de mer ”specifika” genrerna (de som inte är så ”mainstream” dvs).

Här rekommenderar vi dig att registrera en prova-på period på båda tjänsterna för att utforska utbudet och se vilken som passar dig bäst. Eller så kan du gå in på deras respektive sajter för att utforska utbudet – här hittar du Nextorys utbud. För Storytel måste du gå in på deras sajt och sedan klicka på ”Kategorier” och hitta rätt genre där.

Pris

Även fast utbud är det allra viktigaste, så kan faktiskt priset vara en avgörande faktor. Speciellt om man vill ha ett specialanpassat abonnemang med flera användare eller nöjer sig gott med ett mindre utbud för en lägre peng.

Användarvänlighet

Hur pass enkelt är det att använda apparna? Vad har de för fördelar respektive nackdelar ur ett användarperspektiv? Apparna ska vara enkla att förstå och navigera, samtidigt som de ska ha funktioner så som sömn-timer, hastighetsreglage och en bra sökfunktion.

Utforskandet av böcker

Förutom en bra sökfunktion är det viktigt att man som användare kan lockas till att utforska fler titlar, antingen inom samma genre som man normalt sett läser eller att man kan hitta nya favoritgenrer och utforska världen av böcker.

Problemet (om man nu ens får kalla det för problem) med för stort utbud är att det kan vara svårt att hitta och utforska på ett bra sätt. Den optimala ljudboksappen enligt oss ska fungera ungefär som Spotify – ha ett extremt stort utbud, rekommendera nya artister och låtar (läs: författare och böcker) samtidigt som det inte ska vara svårt att vara uppdaterad kring dina favoritartisters nya låtar (läs: favoritförfattare och böcker).

Okej, nu vet du hur vi har jämfört Storytel vs Nextory, nu är det dags att faktisk visa upp våra resultat!

Nextory vs. Storytel – Utbud

Utbudet är väldigt likt överlag, men Storytel har snäppet större utbud. Ska du läsa engelska titlar är Nextory att föredra, men utbudet på engelska på Storytel är inte dåligt det heller.

Utbudet känns välsorterat i båda apparna då de rekommenderar de mest populära titlarna först i deras kategorier. Ofta brukar tjänster skryta med hur många titlar de har, men faktum är att en hel del av titlarna är skräp – alltså inget du någonsin vill läsa. Blir du presenterad för dessa titlar gång på gång kommer ditt intresse för att läsa sakta men säkert sina.

Nextory vs. Storytel – Pris

Här är en punkt där Storytel ännu en gång vinner. Vid första anblick kan man dock se det som att Nextory är billigare.

TjänstPris
Nextory139 – 279 kr / mån
Storytel169 – 287 kr / mån

Nextory passar bra för dig som inte slukar allt för mycket böcker (ännu). Nextory kostar 139 kr i månaden för deras Silver-abonnemang som inkluderar 4 profiler, och 30 timmars lästid per månad. Det är däremot en profil som kan lyssna på böcker åt gången.

Storytels lägsta abonnemang landar på 169 kronor i månaden, inkluderar obegränsad lyssning och även ett barn-konto (som kan lyssna samtidigt som dig, perfekt för bilresan med andra ord).

Så för 30 kronor mer i månaden så får obegränsad tillgång. När du dessutom kan testa en prova-på period så kan du känna av i lugn och ro hur mycket du faktiskt kommer läsa.

Nextory vs. Storytel – Användarvänlighet

Båda apparna är enkla att använda och väldigt liknande. Storytel har en bättre spelare än Nextory, där sömn-timern kan ställas in till ”Till kapitlets slut”, istället för enbart tiden. Det gör det enkelt att hitta tillbaka ifall du somnar mitt i.

Förutom det finns det inget utmärkande som skiljer apparna åt enligt oss. Enkla att använda båda två, enkelt att recensera och det blir kul att läsa.

Nextory och Storytel fungerar dock inte på telefoner med Windows som operativsystem. Detta är dock ganska vanligt då telefoner med Windows som operativsystem inte är så populärt.

En annan frustrerande aspekt med Nextory är att, om du laddar ned Nextory-appen och sedan försöker registrera så får du upp följande meddelande.

De länkar inte vidare på något sätt, du måste alltså gå in i din webbläsare och klicka dig fram till rätt sida för att registrera. Skärpning, Nextory!

Nextory vs. Storytel – Utforskandet av böcker

I den här aspekten vinner Storytel, båda tjänsterna har böcker fördelat på genrer, men Storytel har tagit det ett steg längre och skapat egna kategorier, t.ex. som nedan där de samlat alla böcker som handlar om pandemier på något sätt.

Dessutom har Storytel något de kallar ”Bokutmaningen” vilket gör att du kan sätta upp en utmaning för dig själv att läsa fler böcker. Är du en tävlingsmänniska eller gillar utmaningar så kan detta verkligen få igång läsningen. Detta har tidigare funnits på exempelvis Goodreads, men Storytel har integrerat denna funktion också – vilket visar att pionjären ändå ligger i framkant i många aspekter. Eloge till Storytel!

Något annat Storytel gör bra är att du, när du läser en bok, får ett enkelt sätt att navigera till relaterade kategorier och andra titlar som folk som läst samma bok verkar gilla (just ”Andra har läst”-funktionen har även Nextory).

Slutsats – Vilken är bäst av Storytel och Nextory?

Storytel vinner på alla aspekter vi jämfört tjänsterna på. Storytel är pionjären men håller sig ständigt innovativa, medan Nextory är nyare men har vissa viktiga funktioner som de måste arbeta på.

Vår rekommendation är att signa upp för båda om du inte redan varit kund hos någon av dessa tjänster, då du enkelt kan prova tjänsterna utan kostnad, och det skadar ju inte att få tillgång till gratis ljudböcker. Men ska du signa upp och betala för en tjänst så rekommenderar vi just nu Storytel (eller ännu bättre, BookBeat – läs vår jämförelse mellan Storytel och Bookbeat).

Vi kommer hålla ett öga på Nextory och Storytel och väntar med spänning om hur denna duell kommer spela ut sig över tid. Lycka till båda!

Senast uppdaterad: februari 7, 2022