Ljudböcker för barn – Hitta de bästa, jämför appar & prova gratis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus Play, BookBeat och Storytel.

Är du på jakt efter ljudböcker för barn? Då har du hittat alldeles rätt! I vår guide ska vi gå igenom de mest populära ljudböckerna hos barn just nu. Vi kategoriserar det självfallet i ålderspann så att du han hitta en ljudbok som passar just ditt barn!

Först börjar vi dock med att ge tips på olika ljudboksappar – ifall du inte hittat rätt app ännu.

Topp 4 bästa ljudboksappar för barn 2022

1. BookBeat

BookBeat i topp när det kommer till ljudboksappar på den svenska marknaden. Appen är enkel att använda och utbudet är extremt stort för både barn och vuxna. Anledningen till det stora utbudet (över 200 000 titlar) är att de ägs av Bonnier.

Appen är säker för barn att använda sig av och man kan enkelt dela ett familjekonto. Priset är flexibelt men håller sig mellan 99 kronor i månaden (20 timmar strömmad ljudbok) till 199 kronor i månaden (obegränsad lyssning. Ska du ha flera användare så kostar det 49 kronor extra per användare per månad.

Användarvänligheten passar barn i alla åldrar. Det är intuitivt och ger ditt barn möjlighet att utforska bland det stora utbudet och hitta nya favoritböcker. Bookbeat är en grym tjänst och helt klart en av de bästa apparna för barn.

2. Storytel

Storytel, pionjären inom ljudböcker i Sverige. Storytel har satt en hög standard på sin app som gjorde att samtliga konkurrenter som gick in i marknaden fick se till att levla upp, därav har vi en så otroligt hög standard på alla ljudboksappar!

Appen är enkel att använda av alla åldrar (unga som gamla) och utbudet är enormt. Som Storytel själva säger: “Öppna dörren till en oändlig värld av ljudböcker och stories.”

Storytel kan tyckas vara något dyrare än Bookbeat där standardpriset landar på 169 kr i månaden. Detta inkluderar dock 1 extra profil med Kids mode (för barn) och obegränsad lyssning av ljudböcker.

Kids mode är Storytels lösning på att göra appen barnsäker. Denna funktionen är riktigt bra och blir som en egen portal för barnen, men funktionen är standard inom branschen numera.

Det negativa med Storytel är just att prissättningen inte är lika flexibel som BookBeat eller Nextory. Däremot har Storytel två familjeabonnemang: Family på 228 kronor/månad (2 vuxna och 2 barn) och Family på 287 kronor/månad (3 vuxna och 3 barn).

Något som Storytel dock gjort riktigt bra är just hur de integrerat deras ljudböcker och e-böcker. Med en Storytel Reader (köps separat) kan du enkelt hoppa mellan ljudbok och e-bok i appen och läsplattan. Där du pausar ljudboken, där kan du återuppta läsningen i plattan. Denna funktion funkar även utan en Storytel Reader. Perfekt för dig som vill få ditt barn att också läsa text och variera mellan att lyssna och att faktiskt läsa “på riktigt”.

Något mindre flexibelt för dig som vill kunna ha ett familjeabonnemang och inte lever i en perfekt kärnfamilj. Men, användarvänligheten och utbudet är fenomenalt.

3. Nextory

Nextory växer så det knakar just nu.

4. Bokus Play

Bokus Play är en ny spelare i ljudboksmarknaden men långt ifrån en rookie på bokmarknaden. Bokus

5. Boksy

Boksy har en unik idé som de har tagit till ljudboksmarknaden. De blandar gamification och ljudböcker och har ett poängsystem där man får ett visst antal poäng för varje bok man läser med deras plattform. Med dessa poäng kan ditt barn anpassa sin avatar, och de får därför en morot att läsa fler böcker än de annars skulle göra.

Barnen kan även följa varandra på plattformen och inspireras av vad andra läser.

Priset för Boksy är 79 kr i månaden eller 69 kr i månaden om du betalar för ett helt år på en gång.

Dessvärre är Boksy rätt krångligt att använda och för de mindre barnen passar inte appen perfekt. Föräldern måste alltså hjälpa till, vilket skapar ett onödigt hinder mellan barnet och böckernas värld.

Vilken app för ljudböcker är bäst för barn?

Vi har jämfört alla Sveriges ljudboksappar. För barn så handlar det om att det ska vara en barnsäker app, och den ska samtidigt vara enkel och smidig att använda.

Är ljudböcker bra för barn?

Visst är det mysigt att ligga och läsa tillsammans vid läggdags? Men att göra det varje dag och varje dag behöva läsa samma bok gång på gång kan vara rätt tröttsamt. Det är då kommer ljudböcker perfekt in i bilden.

Med en ljudboksapp så har barn större utbud av böcker och kan utforska läsandets värld på ett helt unikt sätt. Ska ni åka en lång biltur? Sätt på varsin ljudbok till barnen så kommer de vara lugna i flera timmar.

Läsandet bland barn är på en rekordlåg nivå, då sociala medier lockar ungas uppmärksamhet från blöjåldern. Då kan ljudböcker vara perfekta för att kickstarta ditt barns fantasi och få de att tycka om att läsa böcker.

Finns det gratis ljudböcker för barn?

På Biblioteket kan du låna gratis ljudböcker för barn. De flesta ljudboksappar har även en prova-på period som du kan nyttja så att ditt barn kan läsa flera titlar gratis. Vi rekommenderar dock starkt att sedan prenumerera på favorittjänsten efter prova-på erbjudandet gått ut (brukar gälla mellan 14-30 dagar).

Vi har skrivit en hel guide om just gratis ljudböcker.

Kan jag ladda ner ljudböcker för barn till en iPad?

Ja, du kan ladda ned ljudböcker direkt till iPaden så att ditt barn kan lyssna på ljudboken offline. Alla ljudboksappar erbjuder ett offline-läge, där man kan ladda ned titlar för att lyssna på där det inte finns WiFi.

Finns det ljudböcker för olika åldrar?

Ja, nu för tiden så läses det in ljudböcker i alla åldrar. De populäraste och mest hyllade titlarna läses in oavsett tilltänkt ålder då ljudböcker är ett sådant populärt format att konsumera böcker på.

Finns det ljudböcker för barn på YouTube?

Ja! På YouTube finns det ljudböcker för barn i alla åldrar. Det finns en del titlar, där amatörer ofta läser in titlarna. Däremot är utbudet väldigt skralt, och vi rekommenderar främst en ljudboksapp eller i annat fall Spotify i alla lägen framför YouTube.

Vilka är de bästa ljudböckerna för barn?

 1. Silvermysteriet av Martin Widmark
 2. Nidstången av Åsa Larsson och Ingela Korsell
 3. Pappa och jag av Ulf Nilsson
 4. Häxan och lejonet av C.S. Lewis
 5. Vargbröder av Michelle Paver
 6. Pelle Svanslös: Våga vara snäll av Gösta Knutsson, Michael Rönn och Åsa Rönn
 7. Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark
 8. Doktor Proktors tidsbadkar av Jo Nesbø
 9. Den magiska kappan av Katarina Genar
 10. Chinos tjocka kinder av Maria Nilsson Thore
 11. Tävla med Sigge av Lin Hallberg
 12. Sagasagor av Josefine Sundström
 13. Gyllene Knorren av Måns Gahrton

Finns det ljudböcker för barn på engelska?

För dig som har ett engelsktalande barn eller ett barn som behöver öva lite extra mycket på sin engelska så finns bl.a. Audible eller Audiobooks.com. Med dessa tjänster får ditt barn ta del av många titlar på engelska.

Svenska aktörer är också flitiga med att vidga sitt utbud och inte enbart hålla sig till svenska titlar. Så du kan med andra ord definitivt hitta ljudböcker på engelska för barn.

Senast uppdaterad December 31, 2021 av Hektor Jeppesen